Selasa, Jun 22, 2010

Kari Ikan Tomato...


Lagi menu makan malam.....

Kari Ikan Tomato
Bahan2nya:
  • 3 potong ikan merah (atau ape2 ikan)
  • 4 biji bwg merah]
  • 2 biji bwg putih]
  • 2cm halia] ~ ditumbuk halus +
  • 4 sdb serbuk rempah kari ikan
  • 1 labu bawang besar dimayang bulat
  • 1 tangkai daun kari
  • 1/2 sdt jintan manis
  • 1/2 sdt jintan putih
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1/2” kulit kayu manis
  • 2 biji tomato dibelah 4
  • 3 1/2 cwn air
  • 1/2 sdt pes asam jawa
  • Garam dan sedikit perasa.

Cara2nya:

  1. Panaskan minyak ~ tumiskan jintan manis dan putih, kayu manis dan bunga lawang kemudian masukkan hirisan bwg besar dan daun kari, kacau sehingga berbau wangi.
  2. Masukkan buah tomota ~ dikacau rata
  3. Masukkan rempah kari yg telah digaul dgn bhn2 tumbuk bersama sedikit air dan dikacau lagi sehingga naik aromanya.
  4. Masukkan ikan dan biarkan sehingga ia merenih ~ kemudian masukkan air dan pes asam jawa., kacau sebati dan biarkan mendidih.
  5. Rasakan dgn sedikit garam dan bahan perasa…tutupkan api.
  6. Hidangkan bersama nasi panas dan ikan masin pun sedap.

2 ulasan:

  1. salam kakk...
    aduhaiii udah ngences nih nengok kari ikan! huluq semangkuk kak! kuah lebey pong xpe!

    BalasPadam
  2. m`kumslm hana...ye ke tkasih...amiklah tinggal tuu...aje hihihik!!!

    BalasPadam