Lagi menu makan malam.....
Kari Ikan Tomato
Bahan2nya:
- 3 potong ikan merah (atau ape2 ikan)
- 4 biji bwg merah]
- 2 biji bwg putih]
- 2cm halia] ~ ditumbuk halus +
- 4 sdb serbuk rempah kari ikan
- 1 labu bawang besar dimayang bulat
- 1 tangkai daun kari
- 1/2 sdt jintan manis
- 1/2 sdt jintan putih
- 1 kuntum bunga lawang
- 1/2” kulit kayu manis
- 2 biji tomato dibelah 4
- 3 1/2 cwn air
- 1/2 sdt pes asam jawa
- Garam dan sedikit perasa.
Cara2nya:
- Panaskan minyak ~ tumiskan jintan manis dan putih, kayu manis dan bunga lawang kemudian masukkan hirisan bwg besar dan daun kari, kacau sehingga berbau wangi.
- Masukkan buah tomota ~ dikacau rata
- Masukkan rempah kari yg telah digaul dgn bhn2 tumbuk bersama sedikit air dan dikacau lagi sehingga naik aromanya.
- Masukkan ikan dan biarkan sehingga ia merenih ~ kemudian masukkan air dan pes asam jawa., kacau sebati dan biarkan mendidih.
- Rasakan dgn sedikit garam dan bahan perasa…tutupkan api.
- Hidangkan bersama nasi panas dan ikan masin pun sedap.
salam kakk...
BalasPadamaduhaiii udah ngences nih nengok kari ikan! huluq semangkuk kak! kuah lebey pong xpe!
m`kumslm hana...ye ke tkasih...amiklah tinggal tuu...aje hihihik!!!
BalasPadam