Untuk dessert...zana buat puding nie...rasanya lemak2 manis...sedap bila dimakan ketika sejuk...
Puding Jed
(sumber: Majalah Saji Jan 2002)Bahan2 A:
- 300gm gula pasir (zana guna 250gm)
- 450 ml air
- 2 helai daun pandan
- sedikit pewarna hijau
- 1/2 sdt pes pandan (nie zana tambah)
Bahan2 B:
- 100 gm tepung green pea ]
- 650 ml air ] ~ dibancuh sebati
Bahan2 C:
- 500 ml santan ]
- 40 gm tepung green pea ] ~ dibancuh sebati
- 80 gm gula
- secubit garam
Cara menyediakan:
- Bahan2 A dimasukkaan kedalam periuk dan dijerang di atas api yg sederhana sehingga gula larut.
- Kecilkan api dan masukkan bahan2 B dan kacau sehingga adunan menjadi pekat dan berkilat ~ ketepikan.
- Masukkan bahan2 C ke dalam periuk yg berasingan, kemudian kacau di atas api yg perlahan sehingga adunan menjadi pekat dan nampak berkilat.
- Tuangkan adunan hijau ke dalam acuan berselang seli dgn adunan putih. Goreskan dgn tangkai sudu agar adunan kelihatan bercorak sebelum didinginkan di dalam peti sejuk.
- Bila sudah beku, barulah dipotong dan bolehlah dihidangkan...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan