Selasa, Jun 29, 2010

Puding Jed


Untuk dessert...zana buat puding nie...rasanya lemak2 manis...sedap bila dimakan ketika sejuk...

Puding Jed
(sumber: Majalah Saji Jan 2002)

Bahan2 A:
  • 300gm gula pasir (zana guna 250gm)
  • 450 ml air
  • 2 helai daun pandan
  • sedikit pewarna hijau
  • 1/2 sdt pes pandan (nie zana tambah)

Bahan2 B:

  • 100 gm tepung green pea ]
  • 650 ml air ] ~ dibancuh sebati

Bahan2 C:

  • 500 ml santan ]
  • 40 gm tepung green pea ] ~ dibancuh sebati
  • 80 gm gula
  • secubit garam

Cara menyediakan:

  1. Bahan2 A dimasukkaan kedalam periuk dan dijerang di atas api yg sederhana sehingga gula larut.
  2. Kecilkan api dan masukkan bahan2 B dan kacau sehingga adunan menjadi pekat dan berkilat ~ ketepikan.
  3. Masukkan bahan2 C ke dalam periuk yg berasingan, kemudian kacau di atas api yg perlahan sehingga adunan menjadi pekat dan nampak berkilat.
  4. Tuangkan adunan hijau ke dalam acuan berselang seli dgn adunan putih. Goreskan dgn tangkai sudu agar adunan kelihatan bercorak sebelum didinginkan di dalam peti sejuk.
  5. Bila sudah beku, barulah dipotong dan bolehlah dihidangkan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan