Memandangkan buah pisang kat rumah nie dah terlalu masak, kesian tengoknye...tak bermakan! tengok2kan resepi yg ade...jumpalah resepi nie...dah agak lama zana simpan tp x pernah mencubanya, kebetulan buah epal pun ade. Sumber resepi dpt dari kak rinnchan fp, tp resepi asalnya dari LynnHassan. Rasa keknye memang lembut dan sedap.
Banana Apple Cake
(Sumber : Lynnhassan)
Bahan A :
- 2 biji telur
- 1 3/4 cawan gula halus (zana guna 1 1/4 cawan... )
- 1 cawan minyak jagung (ganti soya oil)
- 3 biji epal hijau kecil didadu kecil (zana buh 2 biji aje)
- 1 cawan pisang berangan yg telah dilecek
Bahan B :
- 3 cawan tepung gandum
- 1 camca teh baking soda
- 1/2 camca teh cinnamon powder (zana x buh pun)
- secubit garam
- 100g walnut dipatah-patah (tak payah toast) (50gm dah cukup)
Cara-cara : **Semua guna hand whisk sahaja.
- Pukul telur dan gula sampai hancur. Masukkan minyak jagung, kacau lagi.
- Masukkan epal hijau dan pisang dalam adunan tadi.
- Ayakkan bahan B , Gaul dengan walnut . Masukkan semua bahan dalam bahan A tadi. Walaupun adunan kelihatan pekat, tidak mengapa.
- Bakar dlm acuan yg telah diglis, pada suhu 160 selama 1 jam 20 min. (zana guna loyang bulat 8"x 3"). Sejukkan di dalam loyang sebelum dikeluarkan. Hias ikut citarasa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan