Selasa, Jun 01, 2010

Nuget Madu Rice Crispy


Malam tadi zana cuba buat crispy nie.. memandangkan stok coklat yg masih banyak. Lama jugak zana x mengcoklat...saje aje nak mencuba resepi dari Majalah SEDAP nie utk kudapan anak2...kite tengok resepinya ya...& selamat mencuba...

Nuget Madu Rice Crispy
(sumber: Majalah SEDAP)
Anggaran: 20 potong

Bahan2nya:
  • 50 ml madu
  • 25 gm mentega tawar
  • 250 gm coklat masak susu (zana guna milk choc. jenama~Berly's)~ dipotong2
  • 75 gm coklat putih / white choc. ~ dipotong2
  • 75 gm rice crispy
  • 25 gm marshmallow ~ dipotong 2 bahagian
  • 15 gm marshmallow ~ dipotong 2 utk taburan

Cara Membuatnya:

  1. Panaskan madu hingga pekat. Masukkan mentega tawar, kacau sehingga mencair dan bolehlah matikan api.
  2. Masukkan coklat masak susu dan coklat masak putih ~ kacau sehingga coklat cair/larut.
  3. Tuangkan kedalam campuran rice crispy dan marshmallow ~ kacau rata.
  4. Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 16x16x4 cm yg telah dialas dgn kertas kuih. Taburkan potongan marshmallow~ bekukan. Kemudian dipotong2.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan