Malam tadi zana cuba buat crispy nie.. memandangkan stok coklat yg masih banyak. Lama jugak zana x mengcoklat...saje aje nak mencuba resepi dari Majalah SEDAP nie utk kudapan anak2...kite tengok resepinya ya...& selamat mencuba...
Nuget Madu Rice Crispy
(sumber: Majalah SEDAP)
Anggaran: 20 potong
Bahan2nya:
- 50 ml madu
- 25 gm mentega tawar
- 250 gm coklat masak susu (zana guna milk choc. jenama~Berly's)~ dipotong2
- 75 gm coklat putih / white choc. ~ dipotong2
- 75 gm rice crispy
- 25 gm marshmallow ~ dipotong 2 bahagian
- 15 gm marshmallow ~ dipotong 2 utk taburan
Cara Membuatnya:
- Panaskan madu hingga pekat. Masukkan mentega tawar, kacau sehingga mencair dan bolehlah matikan api.
- Masukkan coklat masak susu dan coklat masak putih ~ kacau sehingga coklat cair/larut.
- Tuangkan kedalam campuran rice crispy dan marshmallow ~ kacau rata.
- Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 16x16x4 cm yg telah dialas dgn kertas kuih. Taburkan potongan marshmallow~ bekukan. Kemudian dipotong2.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan