Petang semalam zana cuba buat cendawan goreng nie...mmg sedap dan rangup ~ kita makan gitu2 aje, kalau berminat bolehlah cuba ya...
Enoki Goreng Crispy
(sumber: Majalah SEDAP ~ tp diolah semula)
Bahan A :
- 1 paket cendawan Enoki
- 50gm tepung gandum
- 25gm tepung jagung
- 1/2 st serbuk paprika
- 1/2 st serbuk lada sulah
- 1 st serbuk bawang putih (zana guna 3 biji bawang putih yg dikisar)
- 125 ml air sejuk
- Garam secukup rasa (ini zana tambah)
Bahan B :
- 150gm tepung gandum ( 100gm dah cukup)
- 2 sb tepung jagung
- 1/2 st serbuk lada sulah
- 1 1/2 sb cheese parmesan (kite x boh nie)
- Minyak untuk mengoreng terendam
Cara menyediakan:
- Cendawan enoki dibersihkan dan dilerai satu-satu…atau ikutlah mcm ne kita nak buat
- Bancuh bahan A sehingga menjadi seperti adunan butter ~ ketepikan
- Sementara itu gaulkan rata atau sebati bahan B ~ ketepikan
- Panaskan minyak ~ ambil cendawan enoki yg telah dilerai dan masukkan dalam adunan butter, kemudian masukkan pula di dalam bahan B (buat hingga siap)
- Goreng sehingga kekuningan atau sehingga agak garing.
- Siap bolehlah dihidangkan ~ sdp dimakan ketika masih panas.
salam kak zana rose,
BalasPadamHuwa...tak sangka enoki bole jadi kudapan. memang special ni, buat minum petang