Rabu, Jun 02, 2010

Enoki Goreng Crispy...


Petang semalam zana cuba buat cendawan goreng nie...mmg sedap dan rangup ~ kita makan gitu2 aje, kalau berminat bolehlah cuba ya...

Enoki Goreng Crispy
(sumber: Majalah SEDAP ~ tp diolah semula)

Bahan A :

  • 1 paket cendawan Enoki
  • 50gm tepung gandum
  • 25gm tepung jagung
  • 1/2 st serbuk paprika
  • 1/2 st serbuk lada sulah
  • 1 st serbuk bawang putih (zana guna 3 biji bawang putih yg dikisar)
  • 125 ml air sejuk
  • Garam secukup rasa (ini zana tambah)

Bahan B :

  • 150gm tepung gandum ( 100gm dah cukup)
  • 2 sb tepung jagung
  • 1/2 st serbuk lada sulah
  • 1 1/2 sb cheese parmesan (kite x boh nie)
  • Minyak untuk mengoreng terendam

Cara menyediakan:

  1. Cendawan enoki dibersihkan dan dilerai satu-satu…atau ikutlah mcm ne kita nak buat
  2. Bancuh bahan A sehingga menjadi seperti adunan butter ~ ketepikan
  3. Sementara itu gaulkan rata atau sebati bahan B ~ ketepikan
  4. Panaskan minyak ~ ambil cendawan enoki yg telah dilerai dan masukkan dalam adunan butter, kemudian masukkan pula di dalam bahan B (buat hingga siap)
  5. Goreng sehingga kekuningan atau sehingga agak garing.
  6. Siap bolehlah dihidangkan ~ sdp dimakan ketika masih panas.

Tengok tu.. sekecil nie....sibuk! dia pun nak bergambar jugak!

1 ulasan:

  1. salam kak zana rose,
    Huwa...tak sangka enoki bole jadi kudapan. memang special ni, buat minum petang

    BalasPadam