Selasa, Jun 22, 2010

Tauge Goreng dgn Cendawan



Antara menu makan malam zana malam tadi....sayur

Tauge Goreng dgn Cendawan
Bahan2nya:
  • 300gm tauge
  • 3 kuntum cendawan telinga tikus (yg kering punya-direndam hingga lembut dan dipotong2)
  • cendawan tiram secukupnya dikoyak2kan
  • 1 ketul tauhu putih dipotong kecil
  • 1/2 biji lobak merah dihiris nipis mcm btg mancis
  • 2 btg sayur sawi manis-dipotong2
  • 1 biji lada merah dipotong serong
  • sedikit hirisan daun sadri dan daun bawang
  • 3 biji bwg merah]
  • 2 biji bwg putih]~ dimayang halus
  • sedikit ikan bilis
  • 1 sdb sos tiram
  • garam secukup rasa

cara2nya:

  1. Ramas hirisan bwg merah dan putih bersama ikan bilis ~ tumiskan sehingga wangi.
  2. Masukkan tauhu, hirisan lobak merah dan dikacau rata n masukkan sedikit air, juga sos tiram...
  3. Kemudian masukkan cendawan, sayur sawi, tauge dan lada merah ~ digaul rata.
  4. Rasakan dgn sedikit garam ~ akhir sekali taburkan hirisan daun sadri n bwg dan gaul lagi.
  5. Setelah masak bolehlah dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan