Menu minum ptg ari Sabtu lepas....siap leh bawak kg lagi buat mak....tkasih buat kakwan.
Bahan-bahan:
- 225gm tepung gandum
- 112gm mentega
- 112 gm gula kastor
- 125 ml susu segar
- 1 tbsp cuka makan
- 1/2 tsp soda bikarbonat
- 1 cawan pisang lecek
Hiasan Crumble :
- 50gm tpg gandum
- 20gm gula kastor
- 20gm mentega(gaul semua bahan dengan hujung jari menjadi serbuk roti)
Cara-cara membuatnya:
- Satukan susu segar dan cuka makan. Kacau rata dan ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang, masukkan pisang lecek di ikuti campuran susu segar dan cuka.
- Masukkan tepung gandum dan soda bikabonat. Gaul adunan hingga rata.
- Sudukan ke dalam acuan cupcake 3/4 penuh, taburkan dengan crumble dan bakar pada suhu 180C selama 20 minit atau hingga kekuningan.
crumb tu lepas kuar oven rangup jek kan..sedap nih
BalasPadam