Salam .... apam ini pula, zana buat utk sarapan pagi tadi...juga buat bekalan anak2 ke sekolah...abih cito...
Apam Pisang
(sumber: CMG)
Bahan-Bahannya :
- 1 cawan tepung gandum*
- 1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
- 2 biji telur gred A
- 100 ml minyak jagung (atau mentega cair)
- 1/4 cawan gula (mat guna gula perang)
- 4 biji pisang emas, sederhana besar*
- 1/2 camca teh soda bicarbonate*
- Secubit garam*(*disatukan dan lecek hingga halus)
Cara membuatnya :-)
- Pukul minyak, gula dan telur hingga sebati menggunakan whisk. Masukkan pisang lecek, gaul rata. Masukkan pula tepung, kacau hingga sebati. Ketepikan.
- Panaskan kukusan, sediakan acuan kegemaran (mat guna acuan kecil2), sapu dengan sedikit minyak pada acuan, panaskan 2 minit. Tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus 12 - 15 minit. Buat hingga siap.
- Keluarkan dan boleh dihidang bersama kelapa parut atau begitu sahaja. Balut tutup kukus dengan kitchen towel untuk mengelakkan air menitis atas apam..
p/s*** zana buat 2 adunan ~ guna loyang 8" (makan mcm tu aje..x taruk kelapa)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan