Isnin, Februari 01, 2010

Masak Lemak Cili Padi~Ikan Keli dgn Pisang


Salam semua...hai selamat bercuti pada warga kota...dah lebih seminggu zana x update blog nie..rindu rasanya...dgn keadaan zana baru aje baik dari demam...ini pun masih ade lae...selsema, kerja pulak melambak2 membuatkan zana x dpt nak jengok selalu.. Hari ini zana nak entry menu makan, zana semalam. "Masak lemak cili padi ikan keli dgn pisang"...ikan keli lagi...yg masih ade stok didlm aisbox tu...bagi perabih!! org tua2 kata kalau nak masak gulai nie mudah aje x perlu letak bawang..kita tengok ok...,
Bahan2nya:
  • 1 kg ikan keli yg telah dibersihkan
  • satu sisir pisang muda
  • 2" kunyit hidup*
  • 20-25 biji cili padi ~ boleh buh lebih jika suka pedas...*
  • 1" belacan*
  • 2 keping asam gelugur
  • 500ml santan pekat + 2-3 cwn air
  • garam secukup rasa.
  • 6 biji limau kasturi dibuat jus

Cara menyediakan:

  1. Mula2 buangkan kulit pisang muda dan potong 2 bhgn ~kemudian celur dgn sedikit garam sehingga pisang empuk, toskan dan biarkan sementara..
  2. Bahan2 (*) ditumbuk halus dan masukkan kedalam periuk bersama ikan keli, asam gelugor dan sedikit air ~ masak di atas api yg sederhana sehingga ia merenih...
  3. Masukkan santan pekat dan air ~ kacau supaya x pecah minyak sehingga mendidih...
  4. Masukkan pisang ~ rasakan dgn sedikit garam, kacau dan biarkan sehingga ia merenih semula dan barulah masukkan jus limau dan biarkan sehingga masak.
  5. Tutupkan apinya dan bolehlah dihidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan