Isnin, Februari 01, 2010

Puding Roti Pelangi...


Haa...yg ini pulak "Puding Roti Pelangi"...resepinya zana ceduk kat rumah Hana...tergoda tengok hana buat...dan dah ramai yg mencuba, so kite cubalah pulak..,memang sedap dimakan ketika sejuk...thanks hana.
Bahan2nya:
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gm serbuk agar2
  • 1/2 cawan gula
  • 2 sb butter/marjerin dicairkan
  • 3 1/2 cawan air (guna cwn biasa 230ml)
  • pewarna merah, kuning dan hijau

Cara membuatnya:

  1. Didihkan 3 cwn air, serbuk agar2 dan gula kedalam periuk.
  2. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan kedalam periuk agar2 yg sudah didih td..
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih..matikan api.
  4. Bahagikan kepada 3 bhgn, masukkan pewarna pilihan anda..
  5. Tuang kedalam loyang secara berselang seli...sesenduk demi sesenduk, ulang sehingga habis..(ketika melapis hendaklah dgn cepat sbb puding nie, mudah sejuk dan membeku...
  6. Bila siap, bolehlah disimpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam dan enak dimakan ketika sejuk.

2 ulasan:

  1. cantiknya puding dia. mesti sedap dimakan kan zana? kalau dok dekat2 nak aje pergi ke rumah menumpang makan hehe.

    BalasPadam