Isnin, Februari 15, 2010

Kung Poa Chicken...


Hai!! kwn2 semua...assalamualaikum..jumpa lagi di Alam maya nie...hari nie zana entry kan menu makan t/hari smlm..."Kung Poa Chicken"...disebabkan dlm peti ais tu ade stok daging ayam so zana cubalah resepi ini...sumbernya dari kak ina KL..thanks ye kak..
Bahan-bahan A:
  • 600gm isi ayam-dipotong kecik
  • tepung jagung secukupnya
  • sedikit serbuk lada hitam(zana guna sos BBQ)
  • sos tiram-ikut keperluan
  • sedikit kicap pekat

Cara-caranya:

  1. perap ayam dengan sos tiram, kicap pekat dan serbuk lada hitam. Biarkan 1/2 jam atau 1 jam.
  2. Lumurkan dengan tepung jagung.
  3. Panaskan minyak dan goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.
  4. Toskan selepas di angkat.

Bahan-bahan B:

  • 100gm kacang gajus ye-di goreng dan toskan minyak
  • 30gram cili kering - pilih yang lebar dan potong 1-1.5 inci panjang
  • 2 biji bawang besar holland - potong dadu besar-besar(1 biji didadu dan satu biji lagi di potong empat
  • 4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
  • 2 inci halia - di tumbuk halus
  • 1 biji cili benggala - potong lebar-lebar-tak ada stok
  • 3 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan cili sos
  • minyak untuk menumis
  • garam jika perlu
  • minyak bijan -zana x letak
  • sedikit seasoning maggi

Cara-caranya:

  1. Panaskan minyak dan goreng cili kering hingga garing dan angkat..toskan.
  2. Tumis halia dan bawang putih hingga naik bau dan masukkan pula bawang besar yang telah di dadu.
  3. Masukkan sos cili, sos tiram, seasoning maggi dan sedikit air.
  4. Biarkan kering sedikit dan masukkan pula ayam, bawang holland di belah 4, cili benggala, cili kering bersama gajus yang telah digoreng.
  5. Masukkan minyak bijan dan kacau sebati dan perisakan dengan garam jika perlu.
    Kacau sebentar dan terus padamkan api.
    Angkat dan hidangkan bersama nasi....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan