Khamis, Februari 11, 2010

Bubur Durian Berjagung..


Salam semua...semalam zana buat bubur nie.."Bubur Durian Berjagung".. sebebenarnya..kan..kan zana nak perabihh..kan doyan yg dah beku tu kat dalam peti ais tuu...jalan2 kat MyR jumpa resepi dari harligt "bubur jagung isi durian" tp zana olahkan semula...resepi asalnya boleh klik kat SINI...ok! sorilah tuan empunya resepi sbb zana tukar tajuknya tu..krn ia lebih rasa "Doyan" dan sesekali rasa macam serawa lah pulak...hehee!!! thanks yea..harligt.
Bahan2nya:
  • 2 batang jagung manis ~ disagat
  • 10 ulas durian
  • 1/2 cwn sagu biji direndam terlebih dahulu
  • sekeping gula "gerek"
  • 2-3 sb gula pasir (ikut manis)
  • sedikit garam
  • 1 cwn santan pekat
  • 2-3 cwn air
  • 2 helai daun pandan disimpul

Cara membuatnya:

  1. Masukkan jagung parut, daun pandan kedalam periuk bersama air dan masak sehingga jagung empuk dengan api sederhana.
  2. Masukkan pula sagu biji, gula gerek, gula pasir dan sedikit garam kemudian dikacau sebati ~ sehingga sagu kembang.
  3. Akhir sekali kecilkan api dan barulah masukkan durian diikuti santan pekat..dan dikacau lagi sehingga ia merenih.
  4. Masak sehingga ia sedikit pekat dan siap untuk dihidangkan.
  5. Boleh juga dimakan bersama roti/roti jala.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan