Rabu, Februari 03, 2010

Mini Peach Tartlets...


Hai!! salam semua...hari ini zana nak tayangkan pulak "Mini Peach Tartlets" nie..hehee..., zana masih guna resepi "Alex Goh" utk sweet pastrynya...boleh klik sini ok. untuk intinya zana guna kastat resepinya ikut resepi k.rinnchan..
Bahan untuk kastart:
  • 2 tbsp tepung gandum
  • 2 tbsp tepung kastard atau tepung jagung
  • 8 tbsp gula kastor
  • 2 cwn (500ml) susu segar
  • 2 biji telur
  • 2 tbsp (30 gm) mentega

Cara Membuat Kastard:

  1. Campurkan tepung gandum, kastard & gula dalam periuk yg kecil.
  2. Campurkan hanya 2 tbsp susu daripada 2 cwn susu tadi & kacau rata.
  3. Masukkan telur sebiji2 & aduk rata lagi.
  4. Lalu masukkan selebih susu segar tadi & kacau lagi hingga larut.
  5. Kacau adunan ini di atas api yg kecil hingga agak kental. *Peringatan* : adunan ini mesti sentiasa dikacau supaya tidak berbentil2, apabila tampak likat keluarkan & masukkan mentega lalu kacau hingga sebati.
  6. Apabila sudah kental, alihkan dari api lalu masukkan mentega tadi & aduk lagi hingga sebati.
  7. Masukkan dlm sweet pastry dan hiaskan dgn hirisan buah peach.
  8. Jika suka boleh sapukan sedikit jeli apricot dan hidangkan.

2 ulasan:

  1. salam kak zana rose,
    fuh, tergoda saya ngan tat nih. uwwa...teringinnya nak makan tat. nak buat malas. hihi

    BalasPadam
  2. m`kumslm indah...tkasih..kalau dekat tu..leh jugak akak bg tp..dah abis..hihi..

    BalasPadam