Selasa, Februari 02, 2010

Ikan Kembung Tiga Rasa...


Salam kawan2...pagi tadi pikir2 nak masak apelah utk anak2 makan t/hari nnt..tinjau2 dlm petisejuk.. de ikan kembung, jadi terpaksalah zana buat lauk nie.."Ikan Kembung Tiga Rasa" aka masak masam manis., kalau masak2 mcm nie laku, kalau masak lauk2 yg berkuah nie agak kuranglah sikit anak2 nie makan...main ambik kuah ajerr...yg tinggal ikan. Hee!! geram aje dibuatnye..jomlah!! layan aje resepi simple zana nie...
Bahan2nya:
  • 3 ekor ikan kembung yg telah dibersihkan
  • 1 labu bawang besar dihiris bulat
  • 1/2" halia dihiris halus
  • 3 biji bawang merah*
  • 2 biji bawang putih* ~(ditumbuk halus)
  • 2 sudu besar cili kisar
  • sos tomato secukupnya
  • 1/2 cawan air (lebih kurang)sedikit hirisan nanas
  • garam dan gula secukupnya

Cara membuatnya:

  1. Ikan kembung dioles kunyit dan garam kemudian digoreng hingga masak.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk & hirisan halia, sehingga wangi..
  3. Masukkan cili kisar dan dikacau sehingga cili masak dan masukkan sos tomato dan air.
  4. kemudian masukkan hirisan nanas dan bawang besar ~ dikacau rata.
  5. Rasakan dgn garam dan gula.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan