Khamis, Februari 18, 2010

Kek Pisang Coklat Rice


Hari2 cuti yg memboringkan...semalam pagi2 lagi zana ke JPN untuk buat IC anak tp sampai giliran nak ambik no .. no pulak dah abis!! kena dtg blh ptg...1/2 hari zana kat JPN...penat2 dok menunggu turn..no. menunggu dr 1117~no yg zana dpt 1177 (mak ai sampai 60 org tu) bayangkanlah start dr kul 1.45ptg, kul 5.50 barulah dpt buat...hai nasib2. Oklah!! semalam semasa nak menunggu t/hari, zana buat kek...nie "Kek Pisang Coklat Rice" utk kudap2an anak2 yg masih bercuti lagi. Marilah tengok resepinya.........
Bahan2nya:
  • 250gm Butter
  • 1 cawan brown sugar
  • 3 biji telur gred A
  • 1 3/4 cawan tepung gandum*
  • 1 sudu makan baking powder*
  • 1 sudu makan soda bikarbonat* (bahan2 (*) diayak)
  • 1 cawan pisang yg telah dilenyek/dihancurkan
  • 1 st ovalette
  • 1 st esen vanilla
  • 1/2 cawan coklat rice

Cara2 menyediakan:

  1. Mix butter dan brown sugar sehingga putih dan gebu ~ masukkan telur satu persatu diikuti ovelatte, setelah sebati barulah masukkan pisang dan dipukul lagi sehingga sebati.
  2. Setelah semuanya sebati, masukkan esen vanilla ~ kacau lagi, kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan dipukul lagi dgn kelajuan yg sederhana.
  3. Akhir sekali barulah masukkan coklat rice dan digaul sebati (guna spatula ajer..)
  4. Masukkan dlm loyang bulat berukuran 8" yg telah dialas dgn kertas kuih.
  5. Bakar pd suhu 180C selama 1 jam atau sehingga masak.
  6. Setelah masak..biarkan sejuk dahulu barulah dipotong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan