Assalamualaikum....n selamat t/hari...dan terima kasih pd rakan2 blogger yg singgah di teratak ini, bersua lagi setelah hampir 3 minggu zana x masukkan ape2 entry di sini., disebabkan kerja2 ku yg sangat banyak di opis yg x pernah habis!!!! So t/hari nie zana ambil kesempatan yg sedikit nie utk entrykan menu sarapan pg zana & keluarga hari sabtu lepas...ok! layannnn
Kuih Lapis pisang (loyang 7”x7”)
Sumber: Aneka Talam & kuih lapis Chef Hanieliza
Bahan-Bahannya:-
Bahan A
- 2 cawan santan
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula (saya guna ¾ cwn aje)
- 2 sudu makan tepung beras
- 2 sudu makan tepung kastard/jagung (saya guna tepung kastard)
Bahan B
- 1 cawan pisang - dilecek
- 1/4 cawan air
Bahan C
- 1/4 cawan air
- sedikit pewarna merah
Cara-caranya:-
- Campurkan semua bahan A dan kacau sehingga sebati. bahagikan kepada 2 bahagian.
- Campurkan bahan B dalam satu bahagian dan kacau rata
- Campurkan satu bahagian lagi dengan bahan C dan kacau rata
- Guna Loyang segi/bulat 7 inci, sapu sedikit minyak.
- Tuang hampir 3/4 cawan adunan B (zana sukat guna senduk lauk aje) kukus selama 8 minit
- Kemudian tuang 1/3 cawan adunan merah dan kukus selama 8 minit~ulang/habis.
As'salam kak zana sdp tu kuih lapis pisang lama juga x buat..nak sikit lehhh warna pun sagat sweet
BalasPadamSalam..sedapppppppnya kuih lapis ni...buat minum petang memang syiokkkk abisssss
BalasPadamas-salam
BalasPadamtengok je dah berselera..