Assalamualaikumm....bersua lagi.... dah lama dicari2 baru la nielah zana jumpa, tp kan..kan hek!hek!...^-^ zana lupalah kat mana zana ambik ni resepi, sbb zana sempat salin aje ari tu. Puas dah dicari2 tp x jumpa. Sorilah ya pada tuan punya resepi...tp zana panjang2kan kat sini pulak ya terima kasih. Anak2 pun suka....makan dgn roti (coklatlah katakan!!) apa sajalah berasaskan coklat mesti x tolak punya. hihihi!!! :)
Chocolate Filing
(sumber: x ingat..)
Bahan2nya:
- 250ml susu cair /sejat (ideal)
- 180ml air suam
- 125gm gula halus/castor
- 60gm mentega/butter
- 60gm serbuk koko
- 40gm tepung jagung
- 1 st esen vanilla
Cara penyediaan:
- Campurkan susu, koko, air suam dan tepung jagung dan dikacau sebati ~ kemudian tapiskan.
- Masukkan campuran tadi kedalam periuk berisi gula dan kacau sebati
- Then panaskan di atas api yg sederhana sehingga pekat.
- Tutupkan apinya dan masukkan mentega + esen vanilla dan kacau sebati.
- Angkat dan sejukkan barulah boleh digunakan
**p/s- simpan dlm peti sejuk pun ia x keras...cubalah!
***sedia utk disimpan.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan