Salam dan selamat t/hari...lalalalla!!!! hai!!!! bertemu lagi..macam heppi ajekan? Dah makan t/hari ker!! kite lom sempat lunch lagi..nak n3kan dulu menu sarapan pagi tadi. Lama zana x buatnya, sesekali makan emm..sodap jugak cicah pulak ngan kari sardin..panasss... pehh!!! :-) jemputlah!
Cekodok Udang Geragau
(sumber : zanavilla)
Bahan2nya:
- 2 cwn tepung gandum
- 1 cwn udang geragau basah
- 1 labu bwg besar dihiris (kasar/halus)
- 2 tangkai daun sadri ~ dihiris kasar
- 1/2 st serbuk penaik
- 1/4 st soda bikarbonat
- 1 st garam
- air panas secukupnya
Cara2 membuatnya:
- Masukkan semua bahan kedalam mangkuk adunan dan digaul sebati.
- Kemudian masukkan air panas sedikit2 sehingga menjadi adunan yg lembut.
- Goreng didlm minyak panas sampai kekuningan.
- Angkat dan hidangkan bersama kari sardin.
Kari Sardin
Bahan2nya:
- 1 tin sederhana sardin
- 5 biji bwg merah*
- 2 biji bwg putih*
- 1/2" halia*} ditumbuk halus
- 1 labu bwg besar dipotong 6 bhgn.
- 1 biji buah tomato dipotong 6 bhgn.
- 2 biji cili merah dibelah 2 atau 4
- 1 tangkai daun kari
- 1/2 st jintan manis
- 3 sb rempah kari ikan
- garam & asam jawa secukupnya.
Cara2 membuatnya:
- Panaskan minyak ~ tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi, masukkan bwg besar, daun kari, tomata dan jintan manis ~ dikacau sebentar
- Masukkan rempah kari yg telah dicampur dgn sedikit air & asam jawa. kacau lagi sehingga sebati.
- Masukkan air, diikuti dgn 1 tin sardin dan dikacau sebati ~ masukkan cili merah
- Biarkan ia merenih dan rasakan dgn sedikit garam
- apabila masak, bolehlah dihidangkan ~ siap!
Assalamualaikum Zana,
BalasPadamEh2 lama knur tak singgah sini...sihat ke?
Cekodok geragau, sedap tu...akak suka udg geragau