Assalamualaikum...bersiaran lagi..di t/hari, hari Jumaat ni... semoga ceria selalu. Hari nie x taulah ape nak diceritakan, sebab zana ni bukannya pandai bercerita atau nak ngomel2 ni...so direct to the point ajelah ya..! ni nak n3 pun menu berbuka puasa/makan malam zana n keluarga malam td..simple dan mudah aje, tumis air dgn sambal / telur dadar pun dah cukup.
Soon Masak Tumis Air
Bahan2nya:
- sepeket soon}
- sepeket pucuk tahu kering } direndam terlebih dahulu
- 1 btg lobak merah dipotong dadu
- 1 biji kentang dipotong 8
- sedikit cendawan tiram dikoyak2
- 3 biji bwg merah dimayang*
- 2 biji bwg putih dimayang*
- sedikit ikan bilis*} ~ bahan * diramas aje
- fish ball/fish kek secukupnya
- 3 cwn air
- 2 biji telur
- garam secukup rasa
- hirisan daun sop/bwg utk taburan
Caranya:
- Panaskan minyak dan tumis bahan yg telah diramas sehingga wangi.
- Masukkan fish kek/ball dan kacau, kemudian masukkan air ~ bila mendidih masukkan lobak merah, kentang.
- Bila kentang empuk masukkan soon, pucuk tahu dan cendawan. Kemudian masukkan pula telur satu persatu.
- Akhir sekali rasakan dgn sedikit garam..tutup api dan taburkan hirisan daun sop/bawang.
Cencaru Goreng Berlada.
Bahan2nya:
- 2 ekor ikan cencaru dibersihkan dan dibuang kulit dan dipotong
- 1 labu bwg besar dibelah 6
- 8-10 biji cili merah*
- 5 biji bwg merah*
- 2 biji bwg putih*
- sedikit belacan*} ditumbuk halus
- sedikit sos tomato
- garam dan gula secukupnya.
Cara2nya:
- Ikan cencaru digaul bersama serbuk kunyit dan sedikit garam dan digoreng terlebih dahulu ~ ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi dan lada masak.
- Kemudian masukkan bwg besar dan sos tomata, rasakan dgn garam dan sedikit gula ~ dikacau sebati.
- Akhir sekali masukkan ikan yg telah digoreng tadi dan digaul sebati. Tutupkan api dan bolehlah dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan