Rabu, Mac 31, 2010

Talam Suji


Semalam balik dari kerja zana cuba buat kuih "Talam Suji"... zana penah buat jenis kuih2 talam macam nie tp x menjadi. Kali nie zana buat lagi...barulah tau ape silapnye.. hehehe!!! resepi nie zana ambik dari buku Aneka Kuih Talam bersama chef hanieliza, resepi nie jugak terdapat di blog kak liza. tkasih k.liza
Bahan2nya:
Utk lapisan bawah :
  • 1 1/2 cawan tepung suji
  • 4 cawan santan cair
  • 1 cawan gula pasir (atau secukup rasa)
  • sedikit garam
  • sedikit pewarna kuning

Utk lapisan atas :

  • 4 cawan santan pekat
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 s/b tepung kastad
  • 2 s/b gula
  • 1 cawan gula merah

Cara:

  1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat.
  2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit
  3. Adunkan semua bahan lapis atas.
  4. Masakkan sekejap dan tuangkan atas lapis bawah.
  5. Kukus lagi selama 20 minit.
  6. Sejukkan dan potong ~ hidangkan.

**ps- zana guna santan kotak 500ml + air (pandai2 ajelah bgkn)

2 ulasan:

  1. Salam kak zana,
    cantiknya talam suji kak zana. bila saya nak menalam ni...huhu. saya suka kue2 basah camni

    BalasPadam
  2. mulaikumsalam indah..!! tkasih..akak minat nak membuatnya...tp selalu x menjadi., mkn tu agak kurang sikit..hihihi!!!suka utk mencubanyer..

    BalasPadam