"Serikaya Karamel" sesedap dan semanis namanya...tergoda tengok mamasyipah buat...cantik aje warnanya...kite pun buatlah tp tak secantik mana... rasanya mmg sdp!..resepinya mama amik dari blog CMG...resepi asal dr chef Norzailina...jadi zana pun nak sharekan resepi nie pd yg berminat!!! kita CnP ajer dr blog MamaSyipah...thanks ye mama dan pd u all...
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 3 biji telur300 ml pati santan (nak sedap guna santan segar)
- 180 g gula pasir (resipi asal 240g)
- 2 helai daun pandan
- 60 g gula pasir*
- 125 air panas*(*untuk karamel)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Masak gula hingga perang, dengan berhati2 masukkan air panas kacau rata dan matikan api. Biar suam.
- Satukan telur, gula pasir dan pati santan. Kacau rata hingga gula larut dan tapis. Tuang 1/2 adunan ke dalam karamel tadi dan kacau pantas dengan whisk. Kemudian, bancuhan karamel tadi tuang kembali ke dalam bancuhan telur dan kacau rata2.
- Alih ke dalam periuk, masukkan daun pandan dan jerang atas api kecik sambil dikacau sentiasa hingga bancuhan pekat dan berkilat. Mati kan api, angkat dan sejukkan. Simpan dalam peti sejuk untuk memanjangkan jangka hayat seri kaya tadi. Jangan lupa keluarkan daun pandan....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan