Rabu, Mac 24, 2010

Popia Udang & Tauhu


Petang semalam...,belek2 buku SEDAP terbekenanlah pulak dgn "Popia udang & tauhu" so balik aje dari kerja zana, rajinkan diri buat popia nie...tok minum ptg zana dan anak2. Tengok bahan2 yg diperlukan pun ade dlm aisbox. Rasanye boleh tahan, sedap dimakan dgn sos cili dan lagi sedap kalau dimakan dgn kuah kari...yummy2!!!
Bahan2nya: (utk 10 keping)
  • 10 kpg kulit popia
  • 1 biji putih telur sebagai pelekat
  • minyak utk menggoreng

Bahan inti:

  • 2 kpg/150gm tahu lembut ~ dihancurkan dgn garpu
  • 150gm udang basah dicincang halus
  • 1 biji telur ~ dikocak sedikit
  • 1 tangkai daun sadri*
  • 1 tangkai daun bwg* (+ sendiri /dihiris halus)
  • 1 sb/25gm tepung sagu/ubi
  • 1/4 st serbuk lada sulah
  • 1/2 st serbuk lada hitam (+ sendiri)
  • 1/2 st garam
  • 1/4 st gula

Cara membuatnya:

  1. Inti: Campurkan semua bahan2 inti dan dikacau rata.
  2. Ambil sekeping kulit popia dan isi inti. Lipat kulit popia menjadi segiempat dan lekatkan dgn putih telur.
  3. Goreng dalam minyak yg telah dipanaskan dgn api sederhana sehingga masak.

*pss- pesan SEDAP (cuci tauhu dgn air suam, supaya ia x berbau masam)

ini popia sebelum digoreng..........


siap!!!!!!!!!!!jemputlah yea..jgn malu-malu, ambik sorang satu ajer tau..

2 ulasan:

  1. rajinnyer zana...
    mama atiq beli gak majalah sedap tu...seperti biasa tengok jer buatnyer idak...he he..

    BalasPadam
  2. alah! mama atiq, saje2 aje...kebetulan bhn2 yg diperlukan pun ade..so jadi ler!!!hehehe...

    BalasPadam