Rabu, Mei 19, 2010

Talam Gula Merah


Salam semua...bertemu lagi!!..dah lama nak buat kuih nie.. selalu tengok kwn2 aje yg buat, zana pun nak jugak. Resepi kuih "Talam Gula Merah" nie dah lama zana simpan...amik dari blog kak liza dulu2 lagi..hihihi!! baru la nie mencubanya dan hasilnya memang memuaskan. Thanks ya kak liza.. resepinya boleh jugak tengok kat SINI.

Lapisan Bawah:
  • 1 cawan gula merah ] masak dan sejukkan
  • 1/2 cawan gula pasir ]
  • 5 cawan air biasa ]
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung ubi
  • 1 sudu kecil kapur

Cara-caranya:

  1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
  2. Gaulkan adunan dan tapiskan.
  3. Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit.
  4. Bila dah masak, cakarkan sikit permikaan adunan dengan garfu.

Lapisan Atas:

  • 3 cawan santan pekat
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu kecil garam

Cara-caranya:

  1. Gaul dan tapiskan. Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja..
  2. Tuang atas adunan bawah yg telah dicakarkan sikit dan
  3. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak
  4. Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau pelastik dan hidangkan.

1 ulasan:

  1. kak zana, hubby kita suka kuih ni.. senang je nak buat ek, nanti nak trylah... mekasih

    BalasPadam