Khamis, Mei 20, 2010

Fish Chip & Coleslaw


Salam & salam sejahtera pd kwn2 yg berkunjung n selamat t/hari...masa jalan2 kat Tesco tempohari zana beli fillet ikan Dorri....bila tengok kakak zana selalu beli fillet ikan ni tok buat sop., tp zana buat nie... nak sebut pun x tau hehehe!!!! "Fish Chip + Coleslaw"... so layannnn......
Bahan2nya:
  • 2 keping fillet ikan Dorri ~ sekeping dibahagi pd 3 bhgn.
  • tepung gandum secukupnya
  • sebiji putih telur dikocok]
  • 1 st serbuk lada hitam]
  • sedikit garam]*
  • Breadcrums warna oren secukupnya +
  • sedikit serbuk kelapa parut kering (letak banyak pun sedap)
  • minyak secukupnya utk menggoreng terendam

Cara menyediakan:

  1. Fillet ikan Dorri dikeringkan dgn tisu dapur ~ salutkan kedalam tepung gandum dan ketepikan...
  2. Bahan ]* digaul sebati ~ kemudian celupkan fillet ikan kedlm adunan telur pulak n salutkan dgn breadcrumbs yg telah dicampurkan serbuk kelapa parut
  3. Goreng di dalam minyak yg banyak sehingga kekuningan
  4. Hidang bersama coleslaw, french fries n kacang panggang.

Bahan utk coleslaw:

  • 1/2 biji kobis bulat kecil ~ dihiris halus
  • 1 btg carrot ~ disagat halus
  • 1/2 biji jus limau nipis
  • 3-4 camca makan mayonis
  • 2 biji bwg putih ditumbuk halus
  • sedikit garam
  • 1/2 st serbuk lada hitam

Cara menyediakan:

Campur semua bahan dan digaul sebati dan simpan di dalam peti sejuk...sebelum dihidangkan.

3 ulasan:

  1. salam zana rose.
    simple je masakannya tapi kakchik terliur ni. semalam dah ambil fillet tapi tak tau kenapa letak balik. kalau tak dah boleh buat hidangan macam zana.

    BalasPadam
  2. salam kak zanarose,
    saya tak pernak beli fillet dori. tak pandai masaknya. Best pulak nampak versi western ni. :)

    BalasPadam
  3. m`kumslm..kak chik..cubalah buat simple ajekan! makan dgn sos waktu masih panas kena pulak dgn coleslaw. Indah pun boleh cubakan.. sonang!!!

    BalasPadam