Ahad, Mei 16, 2010

Butter Prawn...


Assalamualaikum & salam sejahtera buat kwn2 yg selalu berkunjung ketarak nie....n selamat malam. Kali ini zana nak entrykan menu makan t/hari zana sekeluarga..."Butter Prawn"... sebenarnya dah lama teringin nak membuatnya...tp baru sekarang dpt dilaksanakan..emm memang sedap! resepi asalnya amik kat rumah Rinnchan Fp, tp zana dah ubah suai sikit ikut selera kite ler...hehehe!!!

Bahan A:

  • 10 ekor udang kertas~sederhana besar
  • 1/2 st gula pasir
  • 1/2 st garam
  • 1 sb minyak zaitun

Bahan B:

  • 3 sb tepung jagung
  • 1 st serbuk kari ikan

Bahan C:

  • 1 biji telur
  • 3 sb susu segar
  • 1/2 st garam
  • sedikit serbuk lada hitam
  • 2 sb butter
  • 1 biji bawang putih dicincang
  • 1 tangkai daun kari
  • 5 biji cili padi dicincang

Bahan Perisa:

  • 1 sb sos tiram
  • 1/2 st gula
  • sedikit serbuk lada hitam

Cara-cara menyediakan:

  1. Bersihkan udang, buangkan kakinya dan keringkan dengan menggunakan kitchen towel.
  2. Perap udang dengan bahan A selama 20 minit. Campurkan bahan B dan masukkan udang yang telah diperap kemudian digaul rata.
  3. Goreng terendam udang tadi sehingga masak dan tuskan minyaknya.
  4. Gaul rata bahan C. Ketepikan. Panaskan kuali, masukkan butter. Kemudian, masukkan bahan C.
  5. Kacau campuran C dengan cepat untuk mendapatkan telur goreng yang halus dan rangup. Angkat dari kuali.
  6. Panaskan kuali dengan 2 sudu besar butter. Goreng bawang putih, cili padi dan daun kari hingga wangi. Masukkan udang dan bahan perisa~gaul rata
  7. Masukkan telur goreng tadi ~ gaul rata dan hidangkan ketika masih panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan