Jumaat, Disember 11, 2009

Spageti Tom Yam Goreng


Salam Pg Jumaat..& selamat bercuti pd mereka yg dok bekerja kat Selangor aje...eik...yg dok kat Selangor bekerja kat KL tu..wat2 lah keje..yea hehe...pagi nie zana buat "Spageti TomYam Goreng" untuk sarapan pagi zana dan anak2lah..hubby x de.. sumber zana dpt dari buku resepi keluaran Buku Prima..zana adjust sikit dianye bahan..
Bahan2nya:
  • 350gm spategi dicelur hingga lembut
  • 6 ekor udang sederhana besar
  • sepiring daging yang telah dipotong kecil
  • 2 biji bawang putih diketuk aje
  • 2 biji tomato di potong 4
  • 1 kiub perasa Tomyam
  • 2 sb sos tiram
  • 2 sb besar sos ikan (x ubuh pun sbb x de)
  • 2 batang sayur sawi dipotong
  • sedikit sayur kobis
  • sedikit hirisan lobak merah
  • sedikit garam dan gula

Cara menyediakan:

  1. Panaskan minyak tumiskan bawang putih dan tomato buah
  2. Masukkan kiub tomyam, sos tiram dan sos ikan dan dikacau rata
  3. Kemuadian masukkan sayuran dan biarkan sebentar
  4. masukkan spageti yg telah dicelur, dan digaul sehingga sebati
  5. Akhir sekali rasakan dgn garam dan sedikit gula..pabila masak blhlah dihidangkan...

3 ulasan:

  1. yummy le Zana..tinta kalau bab tomyam2..nie semuanya sedao...sbb slera kita org melayu nie kalau dimakan saja brsama sos spagetti kurang sodap...mesti ada pedas..barulah best..:)

    BalasPadam
  2. Tak pernah cuba lagi ni...nampak sedap.

    BalasPadam