Salam...kawan2..dah 2 hari zana tak update blog nie..hari ni..zana nak tempekkan resepi "Kari Kepala Ikan Sebarau"...pulak...hasil yg dibawa pulang oleh my hubby selepas 5 hari p memancing ke "Tasik Kenyir" bersama kawan2nya. Ini adalah menu makan malam kami sekeluarga...kena pulak dgn ikan masin...puh!! memang menyelerakan..jom layan aje...k
Bahan2nya:
- Kepala ikan sebarau yang telah dibelah 2 dan dicuci bersih..
- 1 labu bawang besar dihiris bulat
- 2 biji bawang putih dihiris nipis
- 2 inci halia dihiris halus
- 1 tangkai daun kari
- 1 sk jintan manis
- 1 biji buah tomato dibelah 4
- 1 sk pes asam jawa adabi + sedikit air
- 5 sb serbuk kari ikan babas
- 4 cawan air
- bendi/terung
- garam secukup rasa
Cara menyediakannya:
- Panaskan minyak ~ tumiskan dulu jintan manis..diikuti bawang putih/besar/halia dan dikacau sehingga naik aroma.
- Masukkan setangkai daun kari bersama dgn buah tomato dan digaul sebati
- Masukkan serbuk kari ikan yg telah digaulkan bersama pes asam jawa dan sedikit air dan dikacau sebati.
- Kemudian barulah masukkan kepala ikan bersama secawan air dan biarkan ia mereneh sebentar...masukkan baki air
- Bila ia mereneh sedikit masukkan pula bendir/terung dan rasakan dgn sedikit garam...biarkan sehingga masak.
- Tutup api dan bolehlah dihidangkan....
fuyoo..kari...zana..kari kepala ikan tu my favret...suami pun suka...:)
BalasPadam