Sambal Udang....lama sungguh zana x buat...yumm..yumm..sedap sekali, selalunya zana memasak pd waktu pagi seblm pegi kerja. Ini adalah menu mkn t/hari buat anak2 dirumah kena pulak dengan sop ayam..memang fav. mereka. W/pun ramai yang dah tau..zana letak jugaklah rezepinya..
Bahan2nya:
- 15 ekor udang serdahana besar~yg telah dibersihkan
- 1 biji buah tomato dibelah 4
- 1 labu bawang besar dibelah 6
- 5 biji bawang merah*
- 2 biji bawang putih*
- sedikit belacan* (bhn * ditumbuk halus)
- 1 sk pes asam jawa adabi + sedikit air
- 5 sb cili mesin/giling
- rasakan dgn sedikit garam & gula
Cara menyediakan:
- Panaskan minyak ~ tumis bahan tumbuk hingga naik aroma
- Masukkan cili kisar dan dikacau sebati ~ biarkan sehingga cili agak masak
- Masukkan udang dan dikacau lagi, kemudian barulah masukkan pes asam jawa bersama buah tomato dan bawang besar dan digaul rata.
- Rasakan dgn sedikit garam dan gula...
- Biarkan sebentar sehingga masak dan boleh ditutup apinya.
- Siap!! bolehlah dihidangkan....sedia utk dimakan.
Salam kak zana Rose,
BalasPadamhu, kalu ada belacan tu, semestinya sedap! ada lagi ke? lapar ni.
m`kumslm..indah..memanglah..kalau menyambal tu mestilah ade belacan sikit, barulah ade ummp...
BalasPadam