Salam semua.. semalam zana cuba masak lauk nie..menu untuk makan malam..sumbernya zana ambil dari majalah Saji keluaran terbaru (dec 2009).
Bahan2nya:
Bahan2nya:
- 400gm daging dipotong kecil
- 2 cawan santan pekat
- 1 cawan air
- 3 helai daun salam (zana buh 1 je + 2 helai daun limau purut)
- 2 batang serai dititik
- garam secukupnya
Bahan kisar:
- 10 biji bawang merah
- 6 biji bawang putih
- 4 biji buah keras (zana buh 3 bj je)
- 2 sb ketumbar
- 1 sk jintan manis
- 1 sk lada hitam
- 2 cm kunyit hidup (1")
- 2 cm halia.
Cara menyediakan:
- Renehkan daging bersama bahan kisar dan serai
- Masukkan satu cawan santan dan air. Didihkan sehingga daging empuk dan kacau.
- Masukkan lagi lebihan santan, daun salam dan garam secukup rasa.
- Kecilkan api dan masak sehingga kuahnya pekat. Siap dan hidangkan.
Menu makan malam...daging masak ungkep, sup sayur & ikan kembong goreng..jempulah..!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan