Khamis, Ogos 18, 2011

Gulai Ikan Parang


salam semua... bulan2 puasa nie.. tiap2 petang pasti terpikir2 nak berbuka apekan? Kalau p bazar ramadhan tu mcm2 ade..ape yg x ade semuanya ade. Tinggal lg zana ni bukan jenis yg suka p bazaarr ramadhan ni, sebab x tahan tengok org ramai... lomeh/poning den..eee :D zana lebih suka masak sendiri. Sesekali tu beli jugaklah! tipulah kalau x belikan? tp bukan zana yg pegi, anak2 dan hubby lerr.. hehehe!!! Oklah~tengok resepinya di Sini pun boleh. X pun tengok jer kat sini.

Gulai Ikan Parang
by: zanavilla

Bahan2nya:
  • 2 kabung/potong ikan parang yg telah dibersihkan
  • 5 biji bwg merah*
  • 2 ulas bwg putih*
  • 2" kunyit hidup*
  • 1-2" belacan*
  • 10-15 biji cili padi* } bahan* ditumbuk/kisar halus
  • sebatang serai dititik
  • 4 cwn santan
  • 2 helai daun kunyik dikoyak2kan
  • 10-15 biji jeruk asam belimbing
  • sedikit garam
Caranya:
  1. Panaskan sedikit minyak~ tumiskan bahan2 kisar dan serai sehingga wangi dan masukkan sedikit air, biarkan sehingga mereneh sedikit dan barulah masukkan ikan.
  2. Kacau rata ~ kemudian masukkan asam belimbing, daun kunyit, diikuti santan, kacau sehingga memdidih dan perasakan dgn sedikit garam.
  3. Bila masak bolehlah dihidangkan bersama nasi panas.

2 ulasan:

  1. salam tuan umah,amat2menyelerakan,dengan belimbing buluh lagi,yum

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum Zana...Akak pun macam tu. Mmg x pernah gi pun bazar ramadan ni, x suka la berasak2 dgn org ramai..pasar mlm pun jarang pegi..

    Mmg kena sgt gulai ikan ni dengan tekak akak, tambah ada belimbing tu...sedap3 :)

    BalasPadam