Salam semua, gulai lemak ini sebenarnya menu makan malam tadi. Balik dari opis semalam, hajat di hati nak buat gulai lemak telur itik...memandangkan dlm peti sejuk ade 5 biji telur itik, besar2 gitu..bawa balik dr kg ari tu(ceh..apalagi berkobar-kobarlah semangat nak membuatnya..)tapikan..apabila semua bahan2nye telah tersedia..alangkah sedihnye...telur itu..apabila ku pecahkan kedalam piring satu persatu semuanya sudah x ...eelok hampe sekali. Nasib baik dlm peti sejuk tu ade ikan parang maka jadilah ia lauk ini..................eee
Bahan2nya:
- 5 biji bawang merah*
- 1 inci kunyit hidup*
- 1 inci belacan*
- 10 biji cili padi*
- 2 batang serai dititik
- 4 cwn santan
- 2 kabung/potong ikan parang
- 15 biji asam belimbing
Cara membuatnya:
- Kisar bahan * sehingga halus
- Masukkan bahan kisar bersama serai kedalam periuk bersama sedikit air dan masak di atas dapur dengan api yang sederhana sehingga ia berbuih/merenih
- Kemudian masukkan ikan parang dan kecutkan sebentar, biarkan merenih
- Pastu masukkan asam belimbing, di ikuti dgn. santan
- Kacaukan sehingga ia mendidih..jangan dibiarkan nanti ia pecah minyak
Bila dah masak bolehlah dihidangkan dan sedap dimakan bersama nasi panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan