Rabu, Oktober 21, 2009

Gulai lemak ikan parang dgn belimbing


Salam semua, gulai lemak ini sebenarnya menu makan malam tadi. Balik dari opis semalam, hajat di hati nak buat gulai lemak telur itik...memandangkan dlm peti sejuk ade 5 biji telur itik, besar2 gitu..bawa balik dr kg ari tu(ceh..apalagi berkobar-kobarlah semangat nak membuatnya..)tapikan..apabila semua bahan2nye telah tersedia..alangkah sedihnye...telur itu..apabila ku pecahkan kedalam piring satu persatu semuanya sudah x ...eelok hampe sekali. Nasib baik dlm peti sejuk tu ade ikan parang maka jadilah ia lauk ini..................eee
Bahan2nya:
  • 5 biji bawang merah*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1 inci belacan*
  • 10 biji cili padi*
  • 2 batang serai dititik
  • 4 cwn santan
  • 2 kabung/potong ikan parang
  • 15 biji asam belimbing

Cara membuatnya:

  1. Kisar bahan * sehingga halus
  2. Masukkan bahan kisar bersama serai kedalam periuk bersama sedikit air dan masak di atas dapur dengan api yang sederhana sehingga ia berbuih/merenih
  3. Kemudian masukkan ikan parang dan kecutkan sebentar, biarkan merenih
  4. Pastu masukkan asam belimbing, di ikuti dgn. santan
  5. Kacaukan sehingga ia mendidih..jangan dibiarkan nanti ia pecah minyak

Bila dah masak bolehlah dihidangkan dan sedap dimakan bersama nasi panas.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan