Khamis, Julai 21, 2011

Pajeri Nanas..


Salam & salam sejahtera... selamat makan t/hari.. hehehe... sebelum p makan t/hari ni zana nak n3kan menu yg zana buat ptg semalam utk mkn malam "Pajeri nanas" kena pulak dgn nasik panas dan ikan masin.. sodap.. :D dulu zana pernah n3kan resepinya boleh semak kat Sini tak pun boleh tengok kat sini jerlah! Oklah...
Pajeri Nanas
(sumber : zanavilla)
Bahan2nye:
  • Sebiji nenas sederhana besar
  • 5 biji bawang merah*
  • 2 biji bawang putih*
  • 1" halia*} dimayang
  • segenggam udang kering direndam sekejap dgn air panas dan toskan
  • 1 sk halba+biji sawi
  • 3 cm kulit kayu manis
  • 5 sb rempah kari Baba`s(digaul dgn sedikit air)
  • 3 cwn santan pekat (dr sebiji kelapa)
  • 2 sb gula pasir
  • 3 sb kerisik
  • garam secukup rasa

Cara membuatnye:

  1. Nenas dibuang kulit dan dipotong kecil kemudian dicelur sekejap (x perlu celur pun x pe)
  2. Panaskan minyak ~ tumiskan bahan2 yg tlh dimayang, kulit kayu manis, halba, diikuti dgn udang kering, kacau sehingga naik aromanya.
  3. Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air dan kacau sebati
  4. Kemudian masukkan santan ~ kacau rata dan masukkan nanas diikuti kerisik, kacau supaya rempahnya x melekat pada kuali.
  5. Masukkan gula dan sedikit garam ~ masak sehingga kuahnya pekat dan pecah minyak.
  6. Tutupkan apinya dan bolehlah dihidangkan.

3 ulasan:

  1. Salam kak ehhh manu same pulak yeee sy pun masak pajeri nenas jugak cam bejanji yeee.....sdp kan pekena pulak gan ikan masih pehhh betambah selera

    BalasPadam
  2. sedapnye pajeri nenas :D
    sejak2 berblogging, kite guna nenas tin je buat pajeri hehehee semua nak yg mudah aje...

    BalasPadam
  3. Salam Kak...Lamanya tak makan pajeri nenas....

    BalasPadam