Assalamulaikum n salam sejahtera... hai!! bersua lagi diptg hari isnin nie.. td zana mc ade medical chekup kat sepital... so ptg nie zana ade kat rmhlah.,, apelagi kalau dah ade kat rmh mestilah dok aje kat depan komputer tengok blog / bukak fb hehehe!!! oklah! n3 zana tuk ari nie ialah serawa pulut durian yg zana buat ptg smlm.. resepinya zana kutip dari rmh CMG ler :P zana mmg blm pernah buat lagi sebelum nie, hanya mkn gitu2 aje.. hubby pulak bawa durian yg bnyk dari kg ari tu..(almaklumlah musim durian skrg ni) jd dah x larat nak mkn so zana pun frozenkan. Smlm bila buka peti ais tu..tengok durian lg so terpikirlah nak buat serawa ni sedap kalau dimkn dgn pulut ataupun roti jalakan.? Oklah! kita layan resepi nie dulu....zana CnP jer dari rmh cmg...tq :D
Serawa Pulut Durian
(sumber: CMG)
BAHAN KUAH SERAWA :-)
1 biji durian, keluarkan isinya
700 ml santan
500 ml air
1 ketul gula melaka, hiris halus*
1/2 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan, disimpul*
2 cawan air*(*disatukan, masak dengan api kecil hingga gula larut, tapis dan ketepikan)
1 helai daun pandan, disimpul
1 camca besar tepung gandum*
3 camca besar air*(*dikacau rata2)
Secubit garam
Gula, jika perlu
BAHAN PULUT :-)
500 g pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
350 ml santan cair
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh minyak masak
1 helai daun pandan, disimpul
CARA MEMBUATNYA :-)
1 biji durian, keluarkan isinya
700 ml santan
500 ml air
1 ketul gula melaka, hiris halus*
1/2 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan, disimpul*
2 cawan air*(*disatukan, masak dengan api kecil hingga gula larut, tapis dan ketepikan)
1 helai daun pandan, disimpul
1 camca besar tepung gandum*
3 camca besar air*(*dikacau rata2)
Secubit garam
Gula, jika perlu
BAHAN PULUT :-)
500 g pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
350 ml santan cair
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh minyak masak
1 helai daun pandan, disimpul
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK PULUT :- Panaskan kukusan. Pulut tadi diletak dalam loyang, masukkan daun pandan, santan, garam dan minyak masak. Gaul rata dan kukus dengan api besar selama 20 minit. Kareh pulut tadi dan sambung kukus 10 minit lagi hingga betul2 tanak.
- UNTUK KUAH SERAWA :- Dalam periuk, satukan santan, gula merah, durian dan jerang atas api hingga mendidih, guna api perlahan. Masukkan secubit garam untuk bagi rasa lemak. Biar mendidih perlahan, rasa dan jika kurang manis tambah sedikit lagi gula. Tuang bancuhan tepung gandum dan masak 2 - 3 minit lagi hingga kuah pekat. Matikan api.
- UNTUK PULUT SERAWA :- Senduk pulut secukupnya ke dalam bekas sesuai, tuang kuah ikut banyak mana yang anda inginkan, boleh dimakan. Kuah ini juga sesuai dimakan bersama roti, lempeng dan juga serabai...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan