Isnin, April 05, 2010

Marble Cheese Cake


Assalamualaikum & salam sejahtera buat tetamu2 yg bertandang kesini...tkasih!..Hari Sabtu lepas, zana buat "Marble Cheese Cake"...kebetulan masih ade stok krim cheese kat aisbox tu...yg dah hampir nak expire. Sumber resepi nie zana ambil dari Makan.cari dan dah tentulah chefnya kak hanieliza~thanks kak. Resepinye zana CnP ajer ler...yea

Bahan A:

  • 250 gm Krim Keju Philidephia
  • 30 gm mentega30 gm gula kastor
  • 3 biji kuning telur grade A
  • 2 biji limau kasturi..ambil jusnya
  • 1 s/k esen vanilla

Bahan B:

  • 3 biji putih telur grade A
  • 30 gm gula kastor
  • 1/2 s/k cream of tartar
  • 1 s/b tepung jagung
  • 1 s/k coklat emulco

Oven setting 140'C ~ Masa Bakar 1 jam secara steam-bake

Cara:

  1. Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
  2. Masukkan telur kuning satu persatu.
  3. Masukkan perlahan esen vanilla dn jus limau kasturi.
  4. Masukkan semua bahan B dalam mangkuk yg lain dan pukul sehingga menjadi ringan dn gebu.
  5. Campurkan bahan B kedalam bahan A. Kacau rata.
  6. Masukkan tepung jagung kedalam adunan perlahan. Kacau rata.
  7. Bahagikan adunan pada 2 mangkuk.
  8. 1 bahagian dibiarkan warna asal dan 1 bahgian ndicampurkan coklat emulco.
  9. Kacau adunan yg coklat supaya sama rata warnanya.
  10. Lapikkan loyang dengan 2 lapis kertas minyak.
  11. Masukkan adunan dalam acuan berselang seli warna asal dan coklat.
  12. Masukkan acuan ini dalam acauan yg lebih besar dan masukkan air.
  13. Bakar sehingga masak.
  14. Bila nak potong gunakan pisau pelastik yg telah dicelupkan dalam air panas.
  15. Sejukkan betul2 sebelum dipotong dan hidangkan.

Jemputlah yea!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan