Assalamualaikum & selamat petang...buat semua kwn2 yg berkunjung dan bertemu kembali kite....entry utk hari nie menu sarapan pagi sabtu lalu "Kuih Lapis", percubaan pertama.... guna resepi yatiememories, memang lapisnye menjadi...tp kenapa dilapisan terakhir agak retak2....kenapa ye yatie??? tengok yatie buat cantik aje...tp rasanye tetap sedap!!! jom layan resepi nie, zana CnP aje dari blog yatie...thanks ye
Bahan-bahan:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar tepung beras
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 cawan gula
- 5 cawan santan
- 1 sudu kecil garam
- pewarna merah dan perisa rose
Cara Penyediaan:
- Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
- Masukkan perisa rose dan pewarna merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna putih dalam 1 bahagian lagi.
- Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan.
- Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
- Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.
- Lapiskan lagi adunan merah dan putih berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).
- Sejukkan dan bolehlah di potong dan di hidangkan.
Salam Zana, tahniah dah menjadi kuih lapisnya...dah banyak kali yatie buat kuih lapis guna resepi ni, tak ada masalah....tak taulah pulak zana punya atasnya retak...kalau kek tu bolehlah di kata retak, tapi ni kuih lapis...hi3...rasanya kena air kot dari penutup kukus...jngn serik ya...
BalasPadamsalam kak zana rose,
BalasPadamcantik dah tu kak. melekat jugak. saya punya trial aritu (guna resipi lain), lerai sekeping2. hakhak. suka tgok orang buat kue kukus2 ni. tinggi kesabaran tuh.
m`kumslm yatie...tkasih dgn resepi tu..zana rasa bukan sebab air dr tutup kukusan tu...zana balut dgn kain.Mungkin zana biarkan lama dlm kukusan tu.. x dikeluarkan bila masak. sebelum ni pun kuih serimuka pelangi tu pun mcm tu...ade rekahan jugak.Nantilah bila ade masa zana cuba lagi.
BalasPadamBuat indah,tkasih..mmg klu buat kuih jenis lapis2 nie mestilah kena sabar...kalau x menjadi tu yg buat kite krg sabar...geram aje!!!!