Ahad, Januari 03, 2010

Sotong Masak Lada Hitam


Salam semua..selamat t/hari...hari nie zana masak "Sotong masak lada hitam"...menu mkn t/hari td..makan sotong ni x leh selalu..kolestrol...tinggi tau..!! pekena sesekali tu bolehlah hehek..zana kalau msk sotong suka msk mcm nie ~ kite goreng letur2 aje...kalau x sotong tu liat, jd x sedapkan...lihat aje resepinya ok!!
Bahan2nya:
  • 8-10 ekor sotong dicuci dan dibersihkan ~ dipotong2 dan digaul dgn serbuk kunyit serta sedikit garam
  • 1 labu bawang besar dihiris bulat
  • 3 biji bwg putih*}
  • 1cm halia*}
  • 1 sdk lada hitam*}(ditumbuk halus)
  • 10-12 btg kacang buncis dipotong serong
  • tambahkan sedikit perasa

Cara menyediakan:

  1. Panaskan minyak ~ tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi, masukkan bawang besar dan dikacau sebati..
  2. Kemudian masukkan kacang buncis diikuti sotong ~ digaul dan dikacau rata dan tambahkan sedikit perasa jika perlu
  3. Biarkan sebentar ~ agak2 sotong hampir masak barulah tutupkan apinya..kalau terlalu lama masak takut nanti sotong tu liat pulak...& bolehlah dihidangkan..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan