Jumaat, Januari 01, 2010

Bubur Jagung Berpisang


Emmp... yg ini pulak "Bubur Jagung Berpisang"...menu untuk minum ptg tadi, lama x pekena mmg sedap makan bersama roti bun kosong...tahu2lahkan kalau cuti2 nie x kemana, dok kat rmh mmg asyik nak makan dan buat makan aje...kalau p jenjalan pun cari makan jugak betul x.....??? betoool....ape2 je lah!!! kite tengok resepinya ye....mudah aje...
Bahan2nya:
  • 2 batang jagung manis ~ disagat
  • 2 helai daun pandan disimpul
  • 2 cawan air
  • 2 biji pisang dipotong2
  • 1/2 cawan sagu biji (yg warna-warni tu)
  • 4 sb gula pasir
  • santan pekat secukupnya

Cara menyediakannya:

  1. Masak jagung bersama daun pandan dan 2 cawan air ~ sehingga mendidih
  2. Masukkan pisang, sagu biji dan gula pasir dan dikacau sebati...kemudian masukkan santan pekat dan biarkan sehingga masak.
  3. Apabila masak bolehlah dihidangkan untuk minum ptg/ pagi...yummy..yummy

1 ulasan: