Ini pulak "Singgang Ikan Kerisi" ade separuh orang panggil "Masak pindang" ...saya rasa sama aje.....kan...jom layan ajelah!...
Bahan2nye:
- 2 ekor ikan kerisi yang telah dibersihkan
- 1 btg serai dititik
- 4 biji bawang merah* (* ditumbuk lumat)
- 2 biji bawang putih*
- 1" halia*
- 1/2 sk jintan manis*
- sedikit serbuk kunyit ~ utk kuningkan aje
- sebiji tomato dibelah 4
- 1 biji cili merah dibelah 2
- 5 biji sayur bendi (zana x ubuh sbb x dee)
- 2 keping asam gelugur
- 3 cawan air
- daun sadri & bawang utk ditabur (yg telah dihiris kasar)
Cara2 membuatnye:
- Tumis serai sehingga wangi dan masukkan bahan tumbuk bersama serbuk kunyit dan dikacau rata
- masukkan ikan dan biarkan sebentar....
- barulah masukkan air dan asam gelugur, biarkan hingga mendidih
- masukkan tomato, cili merah dan bendi dikacau sebentar hingga masak
- pastu rasakan dengan garam
- lastly taburkan daun sadri & bawang dan bolehlah dihidangkan.....
wah ni tak pernah cm makan..selalunya ikan kembong atau ikan tenggiri singgang.bleh cuba nih
BalasPadam