Selasa, Oktober 27, 2009

Singgang Ikan Kerisi


Ini pulak "Singgang Ikan Kerisi" ade separuh orang panggil "Masak pindang" ...saya rasa sama aje.....kan...jom layan ajelah!...
Bahan2nye:
  • 2 ekor ikan kerisi yang telah dibersihkan
  • 1 btg serai dititik
  • 4 biji bawang merah* (* ditumbuk lumat)
  • 2 biji bawang putih*
  • 1" halia*
  • 1/2 sk jintan manis*
  • sedikit serbuk kunyit ~ utk kuningkan aje
  • sebiji tomato dibelah 4
  • 1 biji cili merah dibelah 2
  • 5 biji sayur bendi (zana x ubuh sbb x dee)
  • 2 keping asam gelugur
  • 3 cawan air
  • daun sadri & bawang utk ditabur (yg telah dihiris kasar)

Cara2 membuatnye:

  1. Tumis serai sehingga wangi dan masukkan bahan tumbuk bersama serbuk kunyit dan dikacau rata
  2. masukkan ikan dan biarkan sebentar....
  3. barulah masukkan air dan asam gelugur, biarkan hingga mendidih
  4. masukkan tomato, cili merah dan bendi dikacau sebentar hingga masak
  5. pastu rasakan dengan garam
  6. lastly taburkan daun sadri & bawang dan bolehlah dihidangkan.....

1 ulasan:

  1. wah ni tak pernah cm makan..selalunya ikan kembong atau ikan tenggiri singgang.bleh cuba nih

    BalasPadam