Isnin, Oktober 26, 2009

Asam Pedas Ikan Pari dgn. Daun Kesum


Salam...ini menu makan malam semalam dah lama tak buat asam pedas ikan pari nie..lauk nie pulak favourite anak no.2 zana.
Bahan2nya:
  • 6 potong ikan pari
  • 1 ikat daun kesum
  • 1 batang bunga kantan dibelah dua
  • 5 biji bawang merah*
  • 2 biji bawang putih*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 1 inci halia*
  • 1 inci belacan* (biasalah kan org melaka, ini memang x boleh tinggal hehee..)
  • 4 sb cili mesin
  • 1/2 sk lada hitam* (bubuh jika nak lebih pedas-zana x ubuh pon)
  • 1 sb pes asam jawa
  • 4 cawan air
  • garam secukup rasa.

Cara membuatnya:

  1. Bahan * dikisar
  2. Tumis bahan2 yang dikisar hingga naik aromanya.
  3. Masukkan cili mesin dan dikacau sebati dan biarkan hingga cili masak dan masukkan sedidik air.
  4. Pastu masukkan ikan yang telah dibersihkan terlebih dahulu dan kacau, biarkan ia mereneh sedikit.
  5. Barulah masukkan daun kesum dan bunga kantan diikuti dgn 4 cawan air serta pes asam jawa, kacau dan biarkan sehingga mendidih.
  6. Rasakan dengan sedikit garam.
  7. Apabila masak bolehlah dihidangkan.. lagi sedap dimakan keesokkan harinya..sebab rasanya sudah sebati..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan