Salam...ini menu makan malam semalam dah lama tak buat asam pedas ikan pari nie..lauk nie pulak favourite anak no.2 zana.
Bahan2nya:
- 6 potong ikan pari
- 1 ikat daun kesum
- 1 batang bunga kantan dibelah dua
- 5 biji bawang merah*
- 2 biji bawang putih*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 1 inci halia*
- 1 inci belacan* (biasalah kan org melaka, ini memang x boleh tinggal hehee..)
- 4 sb cili mesin
- 1/2 sk lada hitam* (bubuh jika nak lebih pedas-zana x ubuh pon)
- 1 sb pes asam jawa
- 4 cawan air
- garam secukup rasa.
Cara membuatnya:
- Bahan * dikisar
- Tumis bahan2 yang dikisar hingga naik aromanya.
- Masukkan cili mesin dan dikacau sebati dan biarkan hingga cili masak dan masukkan sedidik air.
- Pastu masukkan ikan yang telah dibersihkan terlebih dahulu dan kacau, biarkan ia mereneh sedikit.
- Barulah masukkan daun kesum dan bunga kantan diikuti dgn 4 cawan air serta pes asam jawa, kacau dan biarkan sehingga mendidih.
- Rasakan dengan sedikit garam.
- Apabila masak bolehlah dihidangkan.. lagi sedap dimakan keesokkan harinya..sebab rasanya sudah sebati..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan