Laksa penang zana buat untuk jamu tetamu semalam, lama dah tak buat.
Bahan-bahannya:
- 1 paket laksa basah - dicelur
- 1 labu bawang besar*
- 1/2 biji nenas dipotong kecil
- 1 batang bunga kantan*
- limau nipis/kasturi
- cili api*
- daun salat/selom*
- 6 biji telur direbus dan dipotong 2
- 1 batang timun*
(bahan2 *- dihiris)
Bahan untuk kuah:-
- 700gm ikan sardin
- 1 ekor ikan tongkol putih(dlm. 300gm)
- 10 keping asam gelugor/keping
- 8 biji bawang merah-dikisar
- 4 biji bawang putih-dikisar
- 1/2 keping belacan (blcn Melaka) - dibakar sedikit dan dihancurkan
- 5 sb cili kisar
- 2 batang bunga kantan - dibelah 2
- 2 ikat daun kesum
- garam dan gula secukupnya.
Cara2nya:-
- Bersihkan ikan sardin/tongkol, kemudian rebus bersama dengan asam gelugor sehingga mendidih.
- Keluarkan ikan, asingkan isi dan buang tulang kemudian diblender dengan sedikit air. (air rebusan ikan jangan dibuang dan ditapis)
- Masukkan isi ikan yang diblender tadi bersama bahan2 kisar, belacan dan air rebusan ikan-kacau biar sebati. Masukkan daun kesum dan bunga kantan dan masak hingga mendidih diatas api sederhana.
- Rasakan dengan garam dan gula.
- Untuk menghidang, masukkan laksa kedalam mangkuk dan taburkan bahan2 yang dihiris bersama telur dan tuangkan kuahnya.
(sedap dimakan ketika panas).
Tiada ulasan:
Catat Ulasan