Sambal petai ini zana buat pagi tadi ..kena pulak dgn lauk singgang ikan kerisi sebagai menu untuk makan t/hari ini..(merangkap mkn mlm sekali eee..)
Bahan2nye:
- 1 piring petai yang telah dihiris-hiris (dlm 2 papan)
- 1 piring ikan bilis yang telah dibersihkan
- 1 labu bwg besar dibelah 8
- 5 biji bwg merah* (* ditumbuk hingga halus)
- 2 biji bwg putih*
- 1" belacan*
- 5 sb cili mesin
- 1 sk pes asam jawa adabi + 1/2 cwn air
- gula dan garam secukup rasa.
Cara membuatnye:
- panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk hingga naik baunya
- kemudian masukkan ikan bilis dan dikacau sehingga ikan bilis agak garing
- masukkan cili mesin dan kacau sebati dan masukkan hirisan petai
- kacau sehingga cili masak barulah masukkan air asam jawa diikuti dgn potongan bawang besar dan kacau rata
- perasakan dgn gula dan sedikit garam dan bila masak bolehlah dihidangkan...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan