Selasa, Oktober 27, 2009

Sambal Ikan Bilis Petai


Sambal petai ini zana buat pagi tadi ..kena pulak dgn lauk singgang ikan kerisi sebagai menu untuk makan t/hari ini..(merangkap mkn mlm sekali eee..)
Bahan2nye:
  • 1 piring petai yang telah dihiris-hiris (dlm 2 papan)
  • 1 piring ikan bilis yang telah dibersihkan
  • 1 labu bwg besar dibelah 8
  • 5 biji bwg merah* (* ditumbuk hingga halus)
  • 2 biji bwg putih*
  • 1" belacan*
  • 5 sb cili mesin
  • 1 sk pes asam jawa adabi + 1/2 cwn air
  • gula dan garam secukup rasa.

Cara membuatnye:

  1. panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk hingga naik baunya
  2. kemudian masukkan ikan bilis dan dikacau sehingga ikan bilis agak garing
  3. masukkan cili mesin dan kacau sebati dan masukkan hirisan petai
  4. kacau sehingga cili masak barulah masukkan air asam jawa diikuti dgn potongan bawang besar dan kacau rata
  5. perasakan dgn gula dan sedikit garam dan bila masak bolehlah dihidangkan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan