(sumber k.liza)
Menu berbuka puasa semalam, mee bandung...k.liza
Bahan-bahannya:
- 500gm mee kuning (dicelur)
- 300gm ayam(dipotong kecil)...zana guna udang
- 2 s/b cili mesin
- 3 ulas bawang putih*
- 5 ulas bawang merah* (*ditumbuk)
- 2 mangkuk stok ayam (atau 1 kiub ayam + 2 mangkuk air)
- 5 s/b sos tomato
- 3 s/b sos cili
- 1 s/b sos tiram
- 2 biji limau kasturi/nipis(dibelah 2) optional
- 2 biji telur rebus dan dibelah 2 (zana masukkan sekali)
- 1 biji tomato (dibelah 2)
- cili merah/hijau (dimayang)
- garam & minyak secukupnya
- bawang goreng (tak bubuh pun)
Caranya:
- Panaskan minyak masak dalam periuk, tumiskan bawang putih, bawang merah & cili kisar sehingga garing.
- Masukkan stok ayam & ayam dan biarkan hingga mendidih.
- Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan garam. Biarkan merenih perlahan-lahan.
- Masukkan udang, sawi & masak selama 2 minit
- Bila dah masuk bolehlah ditutup api dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan