Jumaat, Oktober 09, 2009

Mee Bandung



(sumber k.liza)
Menu berbuka puasa semalam, mee bandung...k.liza

Bahan-bahannya:

  • 500gm mee kuning (dicelur)
  • 300gm ayam(dipotong kecil)...zana guna udang
  • 2 s/b cili mesin
  • 3 ulas bawang putih*
  • 5 ulas bawang merah* (*ditumbuk)
  • 2 mangkuk stok ayam (atau 1 kiub ayam + 2 mangkuk air)
  • 5 s/b sos tomato
  • 3 s/b sos cili
  • 1 s/b sos tiram
  • 2 biji limau kasturi/nipis(dibelah 2) optional
  • 2 biji telur rebus dan dibelah 2 (zana masukkan sekali)
  • 1 biji tomato (dibelah 2)
  • cili merah/hijau (dimayang)
  • garam & minyak secukupnya
  • bawang goreng (tak bubuh pun)

Caranya:

  1. Panaskan minyak masak dalam periuk, tumiskan bawang putih, bawang merah & cili kisar sehingga garing.
  2. Masukkan stok ayam & ayam dan biarkan hingga mendidih.
  3. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan garam. Biarkan merenih perlahan-lahan.
  4. Masukkan udang, sawi & masak selama 2 minit
  5. Bila dah masuk bolehlah ditutup api dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan