Salam dan salam sejahtera... hai!! bersua kembali... kuih2 oh! kuih!!! kuih kegemaranku. Jalan2 kerumah teman2 blogger seperti izah muffin, yatiememories, mas n banyak lg.. akhirnya aku tergoda... Lama jugak zana x buat kuih nie.. abis mlm td zana buat juga, nak buatnya pun mudah aje. Kuih ni buat sarapan pagi anak2 tadi... sedapnya... tq kak liza.
Kuih Kaswi Gandum
(sumber: kak liza)
(sumber: kak liza)
Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan (sbgi tambahan jer)
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan (sbgi tambahan jer)
Masakkan semua dan sejukkan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam
Cara Membuatnya:
1. Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang-zana guna loyang 9"dia]
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam
Cara Membuatnya:
1. Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang-zana guna loyang 9"dia]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Kukus sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga kuih sejuk baru boleh dipotong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
4. Kukus sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga kuih sejuk baru boleh dipotong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
zana baru buat hari isnin aritu...sedapkan..belum masuk pic lagi..
BalasPadamlamanya amie tak dtg sini....
BalasPadam