Ahad, Jun 26, 2011

Bebola Donut DJ


Buat donut nie utk minum petang... dah banyak kali zana entrykan resepi donut kat sini tp kali nie zana buat donut ni ikut resepi DJ pulak... teruja utk membuatnya adunannya agak lembut sedikit tp hasilnya sungguh memuaskan tkasih Dayang kerana sudi share resepi donut nie ya.. zana cnp ajelah! :D ....
Bebola Donut DJ
(Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang)
Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung gandum atau tepung high protein
  • 2 1/2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 1/2 sudu besar yis mauripan + 1/4 air suam (direndam hingga berbuih)
  • 1 sudu kecil ovallette
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1/3 cawan air / susu segar (-/+)
  • gula saduran
  • **(jika menggunakan susu segar, tidak perlu letak susu tepung)
Cara-cara :
  1. Kisar semua bahan (kecuali tepung, ovallette, yis dan gula saduran) hingga sebati.
  2. Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan ovallete. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
  3. Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
  4. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
  5. Sadurkan dengan gula icing/gula halus atau hiaskan dengan topping kesukaan.
*p/s: zana guna 2 adunan kat atas tu....malas nak bulat2kan kite terap aje!!

2 ulasan:

  1. salam Zana,
    Bestnya kalau dapat makan donut petang2 begini. Anak2 akak suka sgt dgn donut,esp klu salut ngan choc

    BalasPadam
  2. SALAM ZIARAH DAN KENAL... BILA SENANG SINGGAHLAH BLOG AKAK PULAK

    BalasPadam