Selasa, Mei 24, 2011

Samosa


Salam dan salam sejahtera semua... bertemu lagi..n3 utk hari ini, ialah n3 yg dah tertangguh. Rasanya zana dah pernah n3kan sebelum ini. Tp kali nie zana buat samosa ni berintikan kentang berdaging (mcm buat karipap tu)
SAMOSA BERINTI DAGING
(Sumber: zanavilla)
Bahan A
  • Kulit popia size besar secukupnya
  • 1 sudu makan tpg gandum + sedikit air sbgi bahan pelekat
Bahan B (inti)
  • 300gm daging cincang
  • 1 labu bwg besar ~ didadu kecil
  • 2 biji kentang ~ didadu kecil (dimasakkan - separuh empuk)
  • 4 biji bwg merah*
  • 2 ulas bwg putih*
  • 1" halia*} ditumbuk halus
  • 1 sudu makan rempah kari
  • 1 sudu makan rempah kurma
  • 1 tangkai daun kari
  • garam dan gula secukup rasa
Cara2 menyediakan:
  1. Panaskan minyak ~ tumis bahan tumbuk dan daun kari sehingga wangi, kemudian masukkan rempah kari dan kurma yg telah digaul dgn sedikit air ~ dikacau sebati.
  2. Kemudian masukkan masukkan daging cincang dan dikacau sebati sehingga air daging tu kering sedikit.
  3. Masukkan kentang dan bwg besar dan dikacau sebati. Rasakan dgn sedikit garam dan gula. Bila masak tutupkan apinya ~ biarkan sejuk dan ketepikan.
Cara membungkus samosa:
1. Ambil sekeping kulit popia ~ dipotong 3 bhgn yg sama besar. Ambil 2 bhgn drpdnya dan disambungkan menjadi kepingan yg panjang dan lipat bentuk segi seperti dlm gambar step2.
2. Buat secukupnya ~ kemudian ambil sekeping masukkan inti dan lipatkan bentuk segi tiga dan gam dipenghujungnya. Setelah selesai semuanya bolehlah digoreng dlm minyak yg banyak sehingga kekuningan.
3. Boleh juga dibuat frozen.
Ini yg telah siap digoreng...silakan...

2 ulasan:

  1. sedap mkn panas2 ni zana.. akk mmg tak prnh buat samosa..

    BalasPadam
  2. suka samosa...thanks atas teknik lipatan nyer

    BalasPadam