Assalamualaikum... semua dan salam sejahtera pd semua pengunjung2 yg sudi singgah di Villa ini. Bersua lagi kita di alam maya ni...setelah beberapa hari bercuti...cuti2 M'sia. Ok! n3 zana utk hari ialah menu sarapan pg zana dan keluarga. Dah lama nak membuatnya, tp asyik tertangguh aje ^-^....sebelum ni penah buat , lama sungguh adelah 4-5 taun.. gitu, masa tu anak2 kecik2 lae...(lom pandai makan kuih2 mcm ni) hihii....sekarang nie buatlah apa je kuih2 goreng nie...mesti laku punya.. jom!!! layannn...
Kuih Rengas @ Kuih Kacang
(sumber: Kak Liza)
Bahan2nya
1 cawan kacang hijau [rendamkan beberapa jam]
air secukupnya untuk merebuskan
1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 s/b kelapa parut muda [putih sajaha] (zana guna kelapa parut yg kering je..)
3 s/b tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
1 s/k kunyit serbuk
1/2 s/k air kapur
air secukupnya
sedikit garam
minyak utk menggoreng
1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. [Jangan sampai hangus..nanti tak sedap]
2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.
4. Bancuhkan bahan batter [gorengan] untuk celupkan adunan kueh kacang.
5. Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter [gorengan] sehingga kuning keemasan.
6. Sejukkan dan hidangkan.
sebelum digoreng...
Jemputlah!!... ^_^....
sy panggil kuih kasturi, sedap kalu goreng garing2kan... hik2
BalasPadamLama betul tak makan kuih ni.....kat sini susah nak jumpa.
BalasPadamSalam kak zanarose,
BalasPadamSyahdunya tengok kuih rengas ni. Teringat masa kecik mama dan abah selalu buat utk jual. Kenangan betul.
Teringin nak makan :))
sariyusa> ye ke? kalau kat tempat akak memang panggil kuih kacang aje.. :))
BalasPadamwanieyra> teringin nak makan? kenalah buatkan! mcm akak nie...hihikk!!
indah> m'kumslm.. mmg pun masa akak kecik2 dulu pun mak buat mcm2 kuih utk dijual. tp tuu cuma tinggal kenangankan..