Assalammualaikum... bersiaran lagi di t/hari Isnin... masa utk mengn3kan menu mkn malam zana dan keluarga semalam. Lama dah x membuatnya.. sesekali kena kari kepala ikan memang sedap! kalau makan kat kedai mamak rasanya x kurang RM40 kan? Jom jamu selera n mata... :)
Kari Kepala Ikan
(sumber: zanavilla)
Bahan2nya:
- sebahangian kepala ikan Merah (+ dgn 2ketul bhgn daging)
- 1 labu bawang besar dipotong 4
- 1 biji buah tomato dipotong 4
- 7-8 biji terung telunjuk
- 1 tangkai daun kari
- 1 st jintan manis
- sedikit halba
- 4 sudu makan serbuk kari
- 5 biji bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1" halia*} ditumbuk halus
- 1 st pes asam jawa adabi
- 3-4 cwn air
- garam secukup rasa
Cara menyediakan
- Ikan dicuci bersih. Panaskan sedikit minyak tumiskan halba, jintan manis, daun kari sehingga wangi.
- Masukkan terung, tomato dan bawang besar digaul rata dan sehingga bwg layu.
- Kemudian masukkan rempah kari yg telah dicampur sedikit air dan pes asam jawa dan digaul sebati.
- Masukkan secawan air diikuti ikan dan dikacau rata. Apabila merenih tambahkan air lagi ~ kacau dan biarkan sehingga mendidih.
- Rasakan dgn sedikit garam dan tutupkan apinya bila masak. Hidangkan ketika masih panas...(makan rebut2 mcm tu..bestnya).
Tiada ulasan:
Catat Ulasan