Rabu, Mac 02, 2011

Pastri Nanas...


Salam n selamat petang...ni entri yg terlepas...yg x sempat nak uplode lagi. Kebetul bahan2 yg diperlukan sudah ade, maka jdlah mcm nie..hehehe.....mintak maaplah! pastrinya jd mcm perahu lak ia, ponek ann bentukkannye mcm bentuk piramid (boleh tengok contohnya dlm Majallah Sedap keluaran Mac 2011) tp...mcmni jdnye, nasip baik rasanye sedap! makan masa pastrinye 2 masih garing.
Pastri Nanas
(sumber: Majallah SEDAP)

Bahan2:
  • 11 keping kulit pastri segera bersaiz 10x10cm
Inti:
  • 1 tin (342gm) nanas tin ~ dipotong dadu
  • 250ml air nanas dlm tin (zana dpt 200ml jer)
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 50gm gula pasir (2 tbsp)
  • 2 1/2 st tepung jagung, dilarutkan dlm 2 1/2 st air
Sapuan (Kacau rata):
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu makan krim pekat
Cara membuatnya:
  1. Inti: masak nanas dlm tin, air nanas, bunga cengkih, gula pasir dan tepung jagung sambil dikacau sehingga pekat. Sejukkan.
  2. Ambil sekeping kulit pastri, intikan. Lipatberbentuk piramid dan lekatkan dgn air.
  3. Letakkan di loyang yg telah disemburkan sedikit air. Sapukan pastri dgn sapuan.
  4. Bakar selama 20 min dgn api bawah suhu ketuhar 190C sehingga masak dan keemasan.
Nanas tin yg zana gunakan.....
Intinyer....

1 ulasan: