Isnin, Mac 14, 2011

Serimuka Pulut Hitam

Assalamulaikum & salam sejahtera pd pengunjung2 blog ini...bersua kite di alam maya ni.
Cuti sekolah bermula lg...anak2 di rumah, stok makanan mestilah mencukupi ~ pikir2 nak masak ape ye......he tahlah!!! Semalam semasa kemas2kan gobok adelah stok pulut hitam...x tau nak buat ape.., dah dibuat bubur tp anak2 nie kureng sikit, jawapnye kite ajelah yg mamam...memandangkan stok tu masih banyak jadi zana buatlah kuih serimuka nie, buat utk sarapan pagi ni. Resepinye main agak2 aje sbb dah biasa buat serimuka biasa tu (ikut resepi kak liza). Ni kali zana adjust sendiri...alhamdulillah menjd jugak.

Serimuka Pulut Hitam

Bahan A
  • 1 1/2 cwn pulut putih}
  • 1/2 cwn pulut hitam} direndam terlebih dahulu selama kurang lebih 3 jam
  • 3 cwn santan cair + 1 st garam
Bahan B
  • 2 cwn santan pekat ~ dimasak terlebih dahulu
  • 3 sudu makan tpg gandum
  • 2 sudu makan tpg kastard
  • 4 sudu makan gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 st garam
  • 1 st pes pandan
  • 1/2 st pewarna hijau
Cara menyediakan:
  1. Pulut dicuci dan direndam selama 3 jam
  2. Campurkan pulut putih n hitam bersama santan cair dan sedikit garam ~ kukus selama 30 min.
  3. Setelah masak ~ masukkan pulut dlm loyang berukuran 8"Dia yg telah disapu sedikit minyak dan tekan2 supaya padat ~ kukus sebentar selama 5 min lg sebelum masukkan adunan B.
  4. Campurkan semua bahan B dan dikacau sebati ~ tapiskan, kemudian masukkan di atas lapisan pulut.
  5. Kukus lagi selama 30 min sehingga masak.
  6. Biarkan kuih betul2 sejukkan, barulah boleh dipotong (guna pisau plastik)

1 ulasan:

  1. sedapnya kak seri muka ni...nampak akak buat cantik dan kemas jer..:)

    BalasPadam